Broodnodig?

Brood is goedkoop, gemakkelijk, lekker en iedereen eet het. Toch hoort u steeds vaker over de nadelen van brood in de media. Hoe zit het met u?

  • Voelt u zich fit?
  • Bent u slank?
  • Heeft u zin in sporten?

Niet? Veel van mijn patiënten voelen zich moe, hebben pijnlijke spieren en gewrichten, hebben last van hun buik en kampen met overgewicht. Dikke kans dat deze klachten door voedsel komen. Brood is voor veel mensen in Nederland een standaard voedselbron.

Wat heeft het eten van brood met deze klachten te maken?
Wij eten nu veel bewerkt voedsel wat in de fabriek lekker en aantrekkelijk is gemaakt. Brood is een goed voorbeeld daarvan.

Maar wat doet dit met ons lijf?
Om dat te begrijpen gaan we terug naar de Oertijd. Toen aten wij vis en vlees wat gezwommen, gelopen of gevlogen had. Groenten, fruit, paddenstoelen en noten die we verzamelden. Hedendaags is dat niet meer zo. We zijn opgevoed met de schijf van 5 waarin melk en granen de hoofdproducten zijn. En we rijden met de auto naar de supermarkt stoppen het in de koelkast waaruit we de hele dag door kunnen eten.

Waarom is dat een probleem, hoor ik u denken?
Ons lichaam werkt nog hetzelfde als het lichaam van de Oermens, want onze genen bevatten de informatie over hoe ons lichaam werkt en die veranderen maar een ½ procent in de miljoen jaar. De afgelopen 150.000 jaar is de mens anders gaan eten en veel minder gaan bewegen. Eerst werden we boeren en trokken we niet meer rond op zoek naar voedsel. 100 jaar geleden kwamen de eerste fabrieken die ons voedsel langer houdbaar maakte en aanpaste aan onze smaak. Tegenwoordig kopen wij ons voedsel in de supermarkt wat in de fabriek samengesteld is. Dieren zijn gefokt in boxen.

Het gevolg?
Ons voedsel is meer vulling dan voeding want het bevat minder vitaminen en meer vreemde stoffen.

Om een lang verhaal kort te maken: het voedsel wat we gewend zijn te eten is vaker een belasting voor ons lichaam, dan een bouwstof.

Veel patiënten die ik op spreekuur krijg hebben last van het voedsel wat ze eten en komen bouwstoffen tekort. Ze hebben op den duur klachten ontwikkeld. En mensen lopen echt lang met deze klachten rond.

Wat te doen?

Natuurlijk heb ik ervaring en antwoorden. Maar mensen kunnen elkaar enorm ondersteunen. Help elkaar door te delen wat jij doet om van je klachten af te komen.  Geef je tip hieronder in en ontvang van mij 5 recepten die ik graag eet in plaats van brood. 

Gebruik supplementen kan zorgkosten verlagen

In een recent artikel in de Journal of Dietary Supplements wordt gesteld dat dagelijks gebruik van supplementen de zorgkosten drastisch kan verlagen. Het artikel behandelt coronaire hartziekten in de VS en is gebaseerd op klinisch en financieel onderzoek.

Supplementen kunnen helpen bij de preventie van coronaire hartziekten. Dit zijn hartklachten veroorzaakt door vernauwing in de kransslagaders (atherosclerose). Van omega-3 is het bekend dat het gunstig werkt op de kwaliteit van hart en bloedvaten.

De onderzoekers becijferen dat dagelijkse inname van omega-3 de amerikaanse economie op jaarbasis ongeveer 2 miljard dollar zou kunnen besparen. Wanneer hier de kosten van omega-3 supplementen vanaf worden getrokken, gaat het nog steeds om een potentiële besparing van ongeveer 4 miljard dollar tussen 2014 en 2020.

Ook suppletie van foliumzuur, B6 en B12 kan in relatie tot coronaire hartziekten gemiddeld anderhalf miljard dollar per jaar aan zorgkosten schelen. Dit zou tussen 2014 en 2020 een totale netto besparing kunnen opleveren van ongeveer 5 miljard dollar.

Het onderzoek is gedaan in de VS en betreft alleen coronaire hartziekten. Het is echter eenvoudig om de resultaten te generaliseren naar Nederland/Duitsland/Engeland, alsmede naar een hele reeks andere aandoeningen. De totale

potentiële besparingen liggen dus nog vele malen hoger.

Een goed voorbeeld is vitamine D. Gebruik van vitamine D door ouderen vermindert het aantal valfracturen. Dit blijkt onder andere uit onderzoek in Nieuw-Zeeland uit 2010-2012. Door gebruik van vitamine D te stimuleren meldden zich maar liefst 32 procent minder ouderen met valfracturen bij het ziekenhuis. Het leverde de zorg een kostenbesparing van 334.000 euro op.

Bronnen:
1. Shanahan CJ, de Lorimier R.J, From Science to Finance-A Tool for Deriving Economic Implications from the Results of Dietary Supplement Clinical Studies. Diet Suppl. 2014 Aug 28. [Epub ahead of print]
2. Live News. Vitamin D project helps prevent falls and saves health costs.

Wat doet Stress met je lijf?

Cliënten die met stress langskomen kennen het verhaal van mij: Stress of het nu vluchten voor een leeuw is of stress van je werk heeft dezelfde reactie in je lichaam. Voor de mensen die hier ook uitleg over willen hebben en nog niet langs zijn geweest plaats ik vandaag onderstaande video. De video legt uit, met beeldend materiaal, wat stress met je lichaam doet. Zelf last van stress? Maak een afspraak met mij! Er is iets aan te doen.

Film kijken? Klik hier

Relatie tussen voeding en ADHD bewezen

Een oude uitzending van één vandaag is niet minder actueel gebleken. Steeds meer kinderen en volwassen worden gediagnosticeerd met ADHD. Natuurlijk is er een groep die zeer zeker profiteert van de medische hulpmiddelen als Ritalin en Concerta.  78% zou al gebaat zijn bij een aangepast voedingspatroon. Vragen? Bel de praktijk!  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/37180/relatie_voeding_en_adhd_bewezen 

Chocopasta (suikervrij)

afbeelding chocopasta

Hoe een pot chocopasta te maken, die lang meegaat en vooral erg lekker is? Volg dit recept!

Auteur:                Wouter de Jong
Receptsoort:    Snack
Superfood:        Cacaopoeder
Bereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd:              geen
Totale duur:      5 minuten
 Zelf suikervrije chocopasta maken
Ingrediënten
  • 200 gram gemengde notenpasta (amandel / sesam / hazelnoot, enz.)
  • 60 gram rauwe cacapoeder
Instructies
  1. Koop bij de bio- / natuurvoedingswinkel een pot (gemengde) notenpasta.
  2. Haal het bovenste deel uit de pot en meng vervolgens 60 gram rauwe cacapoeder door de notenpasta. Eventueel kun je nog wat honing toevoegen als je het geheel wat zoeter wil maken. De notenpasta is dan niet meer suikervrij, maar je gebruikt wel de beste zoetstof die er is!


Deze chocopasta is lang te bewaren en heerlijk op een rijst- of maiswafel. Voor nog meer voedingswaarde kun je op de rijstwafel met deze zelfgemaakte notenpasta nog goji bessen strooien, chia zaden of andere superfoods!

Nieuwsbrief februari: Een HEKSENJACHT in Nederland?

heksenjachtVindt u het belangrijk en waardevol dat u een vrije keus heeft en houdt om gebruik te maken van complementaire en integrale geneeskunde? Dan vraag ik u voor het volgende uw aandacht èn heel dringend uw hulp? U als burger en gebruiker van complementaire en  integrale geneeskunde heeft invloed op de leden van de Tweede kamer als de nieuwe  wet op de BIG-registratie besproken wordt. Lees verder Nieuwsbrief februari: Een HEKSENJACHT in Nederland?

Welkomstwoord

Integraal arts Annemie Ewalts gaat bloggen!

Deze frisse jonge Agapanthussen (mijn favoriete bloem) staan voor mijn nieuwe internet ambities; een leuke blog bijhouden over gezond zijn en worden, die open is voor iedereen.

Wordt verwacht!