Broodnodig?

Brood is goedkoop, gemakkelijk, lekker en iedereen eet het. Toch hoort u steeds vaker over de nadelen van brood in de media. Hoe zit het met u?

  • Voelt u zich fit?
  • Bent u slank?
  • Heeft u zin in sporten?

Niet? Veel van mijn patiënten voelen zich moe, hebben pijnlijke spieren en gewrichten, hebben last van hun buik en kampen met overgewicht. Dikke kans dat deze klachten door voedsel komen. Brood is voor veel mensen in Nederland een standaard voedselbron.

Wat heeft het eten van brood met deze klachten te maken?
Wij eten nu veel bewerkt voedsel wat in de fabriek lekker en aantrekkelijk is gemaakt. Brood is een goed voorbeeld daarvan.

Maar wat doet dit met ons lijf?
Om dat te begrijpen gaan we terug naar de Oertijd. Toen aten wij vis en vlees wat gezwommen, gelopen of gevlogen had. Groenten, fruit, paddenstoelen en noten die we verzamelden. Hedendaags is dat niet meer zo. We zijn opgevoed met de schijf van 5 waarin melk en granen de hoofdproducten zijn. En we rijden met de auto naar de supermarkt stoppen het in de koelkast waaruit we de hele dag door kunnen eten.

Waarom is dat een probleem, hoor ik u denken?
Ons lichaam werkt nog hetzelfde als het lichaam van de Oermens, want onze genen bevatten de informatie over hoe ons lichaam werkt en die veranderen maar een ½ procent in de miljoen jaar. De afgelopen 150.000 jaar is de mens anders gaan eten en veel minder gaan bewegen. Eerst werden we boeren en trokken we niet meer rond op zoek naar voedsel. 100 jaar geleden kwamen de eerste fabrieken die ons voedsel langer houdbaar maakte en aanpaste aan onze smaak. Tegenwoordig kopen wij ons voedsel in de supermarkt wat in de fabriek samengesteld is. Dieren zijn gefokt in boxen.

Het gevolg?
Ons voedsel is meer vulling dan voeding want het bevat minder vitaminen en meer vreemde stoffen.

Om een lang verhaal kort te maken: het voedsel wat we gewend zijn te eten is vaker een belasting voor ons lichaam, dan een bouwstof.

Veel patiënten die ik op spreekuur krijg hebben last van het voedsel wat ze eten en komen bouwstoffen tekort. Ze hebben op den duur klachten ontwikkeld. En mensen lopen echt lang met deze klachten rond.

Wat te doen?

Natuurlijk heb ik ervaring en antwoorden. Maar mensen kunnen elkaar enorm ondersteunen. Help elkaar door te delen wat jij doet om van je klachten af te komen.  Geef je tip hieronder in en ontvang van mij 5 recepten die ik graag eet in plaats van brood.